Panells i col.loquis

Divendres 17 d’abril de 13.30 a 15.15h

 

Panell. Canvi climàtic. Cap a on anem?

Aula:

Descripció del panel:

Coordina: Josep Espluga (UAB)

Intervenen:

Jaquim Sempere (UB)

 

 

 

Ernest Garcia (UV)

 

 

Panell. La discapacitat com a eina de transformació social. Canvi de paradigma 

Aula:

Descripció del panel:

Coordina: Isaac Padrós.

El meu nom és Isaac Padrós i podríem dir que tinc sis anys tot haver nascut el 2 de juny de 1979. Arran d’un accident de trànsit la meva situació de persona amb discapacitat sensorial visual i física motriu m’ha portat a replantejar-me la vida, a lluitar molt per sobreviure i a treballar molt per normalitzar la discapacitat en la societat. Entre altres coses estic afiliat a l’ONCE, sóc estudiant de Ciències Polítiques i de l’Administració de la UdG, sóc col·laborador de la Fundació Eurofirms i presideixo Multicapacitats, associació d’estudiants i exestudiants amb discapacitat de la UdG. El darrer 4 d’octubre del 2019 vaig esdevenir la primera persona del món (que estigui registrat) amb discapacitat sensorial visual i física motriu a circumnavegar Menorca amb un caiac INDIVIDUAL, guiat per la veu d’un bon amic i guia de caiac de mar professional, en Rai Puig. L’objectiu ha estat mostrar el que es pot fer amb valors com l’amistat, la confiança en un mateix i en els altres, com convertir la dificultat en oportunitat, com convertir la situació de persona amb discapacitat en motor de canvi social i sobretot posar per davant les capacitats de les persones i no les limitacions. A mitjans de març estrenarem “Kayak no limits, Menorca a cegues” el documental que hem fet de l’expedició. Finalment afegir que em considero un activista social, positiu, em considero una persona que m’agrada molt pensar en plural i crear equip, crec que sóc treballador i lluitador, molt exigent amb mi mateix, amic dels meus amics i sobretot procuro recordar vàries vegades al dia que hi ha alegria a la foscor.

Intervenen:

. Mar Casas. Llicenciada en Psicologia (UdG) i en Periodisme (UVIC), Màster en Intervenció en Dificultats de l’Aprenentatge i
Postgrau en Relació Terapèutica i Tècniques de Detecció i Tractament en Casos de Maltractaments i/o Abusos Sexuals (UdG), Màster en Comunicació i Estudis Culturals (UdG). Dirigeix la revista D’estil, de la qual n’és fundadora. Sòcia cofundadora de l’agència d’imatge i comunicació Oh! Comunicació, des d’on exerceix com a productora de continguts en pro d’una comunicació conscient. És tutora externa de pràctiques acadèmiques de la Universitat Oberta de Catalunya i de la Universitat de Girona. De 2013 a 2015 ha estat regidora a l’Ajuntament de Figueres en les matèries d’Infància i Adolescència i de Difusió i Màrqueting de Ciutat i, de 2015 a 2016, ha dut les carteres d’Infància, Joventut i Educació.

. Montse Cufí. Poeta, escriptora, impulsora social i cultural. Graduada en Gràfica Publicitària a l’Escola d’Art i Superior d’Olot. Creadora de l’empresa Un Sentiment-llana de l’Empordà, que recupera l’ús de la llana dels pastors de l’Empordà. Premi Francesc Català. Entre les seves obres trobem Empordà, arrel de la meva vida (2015) i Miscel.lànima per a tu (2017). Escriu a les revistes D’estil, Lertio, Poemestiu i A tota veu. Membre del col.lectiu multidisciplinari ArtViu. La ponent pateix colitis ulcerosa, una malaltia crònica que limita la seva vida en molts sentits. Per aquest motiu entra a Multicapacitats i Conviure amb Capacitats.

 

. Jan Millastre. Coordinador tècnic de Projectes de GERD i President de l’Associació d’afectats per Cremades de Catalunya. Arrel d’un accident de treball als 19 anys on va patir cremades de 3er i 2on graus profund en un 90% del seu cos i després d’uns anys de recuperació, va re-ubicar la seva vida i valors en els quals ha sortit molt reforçat i amb uns principis molt marcats. Es considera una persona comunicadora, creativa, sense complexes, completament feliç i amb els objectius de col·laborar en tot el possible a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat. Actualment fa xerrades a Instituts, centres cívics, universitats mostrant la seva capacitat de resiliència. Fa més de 16 anys que coordina els projectes de Cooperació al desenvolupament de la ong GERD a països com Cuba, Uruguai i Guatemala. Fa tutories a la Unitat de Cremats del l’Hospital de la Vall d’Hebrón als pacients i familiars. Forma part de diferents associacions Multicapacitats, la Coordinadora d’ONG de Girona i Maresme, de l’organització de les Jornades Conv iure amb Capacitats. Premi 2018 personatge de l’any Revista d’Estil.

 

Diàlegs amb l’autor. Presentació del llibre. 

Aula:

Llibre: Giménez Azagra, F. (2019). Movimientos sociales y construcción de subjetividades: los casos de la PAH y de la CUP. Madrid: CIS.

Autor: Ferran Giménez Azagra

Descripció:

El present treball es construeix des de dues inquietuds sociològiques essencials. La primera, la necessitat d’oferir una interpretació substantiva de l’emergència i el desenvolupament de processos de mobilització en un context de precarització i fragilització social persistents i continuats en el temps. La segona, l’intent d’articular un model explicatiu capaç d’unificar els diversos processos de construcció de l’acció col·lectiva (identitats, marcs discursius, repertoris), sota uns mateixos vectors analítics i epistemològics. Amb tal finalitat, s’estudien dos moviments, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), presos com a casos per al model proposat.

Amb l’ànim de respondre a tals inquietuds, es presenta la hipòtesi de la comunitat política de sentit, entesa com a espai en el que els mecanismes de construcció social de la mobilització s’articulen des d’allò microsocial i des de la quotidianitat, generant estructures estables d’interacció. Tals espais proporcionen experiències emocionals, cognitives i simbòliques com a base per a la reconfiguració de subjectivitats i de la seva pròpia acció col·lectiva, organitzades en forma d’esdeveniment. L’enfocament epistemològic parteix d’una sociologia de l’experiència, situacional i centrada en l’individu en la seva dualitat d’actor social i subjecte reflexiu.

 

Divendres 17 d’abril de 17.15 a 18.30h

Panell. Feminisme sense exclusions

Aula:

Descripció del panel:

Coordina: Elisabeth Torras (UB)

 

Modera: Cristina Sánchez (UdG)

 

Intervenen:

. Jelen Amador. Investigadora Ramon y Cajal UAB. Primera Doctora  en Sociologia d’ètnia gitana d’Espanya.

. Paquita Sanvicén. Professora Associada del Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida

. Nuria Marin. Tinent d’Alcalde de l’Àrea de Serveis Generals i Govern Obert i Regidora de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament de Terrassa.

 

 

Panell. Can Big Data Make a Difference for Urban Management and Sociopolitical Participation in our Cities?

Aula:

Descripció del panel:

The aim of this panel is to assess the (mis)use of Big Data for urban management and sociopolitical participation in our cities. Examining these relationships is particularly pertinent given increasing data-driven approaches in population and urban studies without a critical view to the inherent social values of cities. With perspectives from the Catalan case, this panel will showcase a series of arguments. First, that data-rich cities are increasingly using Big data to assess present and future individual behaviour for both urban management and sociopolitical participation. However, a key challange is how to address imbalances of data availability for different population subgroups and its exclusions, including data on poor and marginalised urban communities. Second, that while the Big Data irruption in our cities offers an opportunity to retheorise assumptions about urban solutions and data-driven participatory processes, a critical question remains: who benefits from the (mis)use of Big Data? In this panel discussion we argue that social scientists are particularly well placed to analyse the potential socio-spatial effects of the Big Data revolution, and how data availability might change the way we understand cities and the populations within them.

Coordina i Modera: Albert Sabater Coll. Professor Agregat Serra Hunter de la Unitat de Sociologia, Departament d’Empresa, Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, Universitat de Girona

Intervenen:

 

Andreu Domingo. Sots-director del Centre d’Estudis Demogràfics, Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Joaquim Brugué. Catedràtic de Ciència Política, Departament de Pedagogia, Facultat d’Educació i Psicologia, Universtitat de Girona.

 

Margarita León. Professora de Ciència Política, Universitat Autònoma de Barcelona, Institut de Govern i Polítiques Públiques.

 

Michael Donaldson. Comissionat d’Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern, Ajuntament de Barcelona.

 

 

Panell. Seminari de teoria sociològica Raimon Bonal: debat obert del llibre Invitació a la sociologia de Peter L. Berger, amb el llibre a la mà 

Aula:

Descripció del panel:

Des del curs 1995-96 es realitza mensualment el seminari de teoria sociològica Raimon Bonal i des de fa més de 15 anys com a grup ad hoc de l’Associació Catalana de Sociologia. Des dels seus inicis han participat en aquest seminari sociòlogues i sociòlegs de diferents àmbits professionals, estudiants, doctorands, professores i professors, investigadores i investigadors visitants de diferents països… Avui el seminari compta amb una vintena de membres que participen regularment en les sessions de 1’30h de durada on es debat amb el llibre a la mà les obres clàssiques i contemporànies més rellevants de la teoria sociològica d’E. Durkheim, M. Weber, K. Marx, G. Simmel, J. Addams, A. Smith, S. Weil, J. Butler, J. Habermas, U. Beck, A. Touraine, J. Rawls, J. Elster, entre molts altres. Hem volgut aprofitar el Congrés Català de Sociologia per homenatjar aquests 25 anys del Seminari de Teoria Sociològica realitzant una sessió amb una de les obres d’un autor de gran rellevància com Peter L. Berger i amb la que molts i moltes de nosaltres ens vam iniciar en el llenguatge i la perspectiva sociològiques. La proposta és realitzar un debat sobre el llibre Invitació a la sociologia de Peter L. Berger (en qualsevol de les seves edicions i/o traduccions) que estigui obert a totes les persones participants al congrés que hi vulguin assistir, portin i hagin llegit el llibre prèviament. La moderació i presentació breu del llibre anirà a càrrec dels membres del seminari.

Coordina i Modera: Andreu Peix

Intervenen: Membres del Seminari de teoria sociològica Raimon Bonal i tots aquells congressistes que duguin el llibre, l’hagin llegit i es vulguin afegir al debat.

 

 

Panell. Programa INTERREG Espanya-França-Andorra (POCTEFA) 2021-2027 i altres ajuts europeus. Una oportunitat per a les ciències socials

Aula:

Descripció del panell:

Es presentaran les línies estratègiques dels ajuts europeus, en especial el POCTEFA, experiències dels treballs fets amb ajuts anteriors, i quines oportunitats ofereixen  aquests ajuts a les ciències socials

Coordinen i moderen: Martina Camiade i Joan Micó

Intervenen:

Martina Camiade

 

Diana Oliveira

 

Ramon Copons

 

 

Dissabte 18 d’abril de 13.30 a 15.15h

Panell. La utilitat de la teoria sociològica per la transformació social

Aula:

Descripció del panel:

L’objectiu d’aquesta proposta és posar en relació les aportacions de la teoria sociològica amb diferents recerques que busquen una major i millor comprensió de fenòmens socials. Les reivindicacions polítiques i socials que la ciutadania realitza per avançar cap a societats més igualitàries, democràtiques i lliures de violència, adquireixen gran protagonisme en les societats actuals i s’estenen arreu del món. Les contribucions de la perspectiva sociològica per a l’anàlisi i comprensió d’aquests fenòmens són fonamentals. Els tres ponents són doctors en Sociologia amb una formació teòrica similar desenvolupada a l’EHESS de París, no obstant les seves trajectòries personals i acadèmiques són molt diverses. Aquests els han portat a l’anàlisi de fenòmens socials molt diferents però amb connexions de gran interès dins l’anàlisi teòrica, especialment en la comprensió dual de les societats, doncs inclouen tant el paper de les estructures com la influència de l’acció social.

Coordina: El Grup de Treball de Teoria Sociològica. Olga Serradell i Pumareda. Professora agregada del Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Intervenen:

. Evidències científiques: cap a la superació de l’explotació sexual. Dra. Lena de Botton – Professora de la Universitat de Barcelona i investigadora de CREA (Community of Research on Excellence for All). És doctora en Sociologia per l’École des Hautes Études en Sciences Sociales de París, participa en recerques internacionals i estatals contribuint a la superació de les desigualtats socials, tals com els projectes del Pla Nacional I+D+I: TRATA: Trayectorias de vida que alejan o acercan a las redes de trata con fines de explotación sexual (2013-2015), i END-TRAFFICKING. Cambios e innovaciones sociales en la prevención y reducción de la trata de mujeres con fines de explotación sexual (2013-2016), dirigits per la Dra. Lídia Puigvert acadèmica feminista de reconeixement internacional.

. Moviments socials en l’era de la globalització Dr. Geoffrey Pleyers – Professor de la Université Catholique de Louvain (Bèlgica) i investigador del FNRS (Fonds de la Recherche Scientifique) i del CriDIS (Centre de Recherches Interdisciplinaires: Démocratie, Institutions, Subjectivité). Entre 2014 i 2018 ha estat el coordinador del Research Committee 47 “Social classes and social movements” de l’Associació Internacional de Sociologia. Pleyers és autor, entre d’altres, del llibre recentment publicat Movimientos sociales en el siglo XXI. Perspectivas y herramientas analíticas.

. Conflictes i reptes actuals a l’Orient Mitjà Dr. Massoud Sharifi – Professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i investigador del GEDIME (Grup d’Estudis sobre Immigració i Minories Ètniques) i investigador associat del CADIS (Centre d’Analyse et d’Intervention Sociologiques de l’École des Hautes Études en Sciences Sociales de Paris). És doctor en Sociologia per l’EHESS-Paris i les seves recerques s’emmarquen en el camp de la Sociologia política, Polítiques públiques, Estudis de Conflictes, Estudis de minories, Migració, Refugiats i desplaçaments forçats, Mobilització de la diàspora.

 

Panell. Una reflexió sobre la crisi política i social a Amèrica Llatina

Aula:

Descripció del panel:

L’objectiu d’aquest panel és analitzar la recent crisi política i social a Amèrica Llatina després d’un període de relativa estabilitat socioeconòmica en els darrers anys tenint en compte una sèrie de reflexions sobre les seves possibles causes i dinàmiques associades. En aquest sentit, en el panel s’abordaran tant les experiències nacionals i/o locals com els aspectes regionals i estructurals d’aquesta i d’altres crisis anteriors de caire polític i social a Amèrica Llatina. De especial interès és l’anàlisi de l’expressió llatinoamericana de l’anomenada desafecció política y crisi de la democràcia global, així com la seva possible relació amb l’augment accelerat de les desigualtats socials a la regió d’estudi. S’espera que el panel també ofereixi una sèrie de propostes d’intervenció, entre altres, en termes d’agenda democràtica i d’espais de diàleg, o bé d’inclusió i mobilitat social.

Coordina: Salvador Martí. Catedràtic de Ciència Política del Departament de Dret Públic de la Universitat de Girona

Intervenen:

. Gemma Ubasart. Professora Agregada de Ciència Política i Vice-degana de la Facultat de Dret, Universitat de Girona

. Alberto Martí Álvarez. Professor investigador Beatriz Galindo, Universitat de Girona

. Daniel Rodríguez Suárez. Professor Associat de Ciència Política a la Facultat de Dret, Universitat de Girona i UNED

. Nicolás Emanuel Olivares. Professor d’Història i Dret Constitucional, Universidad Nacional de Córdoba i Universidad Nacional de la Pampa

. Salvador Martí. Catedràtic de Ciència Política del Departament de Dret Públic de la Universitat de Girona

 

Presentació de l’estudi d’Impacte Social de la Sociologia a Catalunya

Aula:

Descripció del panel:

Coordina: ACS

Intervenen:

 

Diàlegs amb l’autor. Presentació del llibre “Estrategias de investigación en las ciencias sociales”, Luís Ayuso Sánchez.

Discussants:

. Queralt Tardío. Alumna del grau de Ciències Polítiques i de l’Administració, Universitat de Girona).

 

Aula:

Llibre: Requena, F., & Ayuso, L. (Eds.) (2018). “Estrategias de investigación en las ciencias sociales”. Valencia: Tirant lo Blanch.

Autor: Félix Requena Santos, Luís Ayuso Sánchez

Descripció:

«Estrategias de investigación en las ciencias sociales» és el títol del nou llibre impulsat des de l’àrea de Sociologia de la Universitat de Málaga, editat i coordinat per Félix Requena i Luis Ayuso i publicat per l’editorial Tirant L Blanch. L’obra, que compta amb l’autoria de la majoria de professors de sociologia de la UMA, pretén ser una guia útil i pràctica per a realitzar investigació social, especialment enfocada a ser un manual de consulta en l’elaboració de TFG i TFM.

Realitzar investigació social està de moda, gràcies a la posada en marxa dels Treballs Fi de Grau i Fi de Màster. No obstant això, cal recordar una sèrie de principis bàsics que han de complir tots aquests treballs per considerar-los realment científics. La seva posada en marxa no és difícil, però cal seguir una sèrie de normes de manera rigorosa si volem contribuir a la realització d’estudis de qualitat i amb impacte. Aquest llibre és un instrument pràctic per facilitar l’ús del mètode científic amb l’objectiu d’obtenir investigacions rigoroses i de qualitat. Es tracta principalment d’ensenyar a l’alumnat a obtenir veritats basades en evidències empíriques, que ens permetin com a científics socials posar el nostre granet de sorra per fer un món millor. La seva organització s’ha realitzat pensant en els estudiants per als que emprenen la seva primera aproximació a la investigació social. Per això, durant aquestes pàgines i a manera de «pigalls», se’ls acompanya pels secrets d’aquest procés de forma pedagògica, constructiva i pràctica.